ybsr_home

Over YBSR en vrijeschoolafdeling de Kaap

Young Business School

VRIJESCHOOL DE KAAP | E&O | Z&W | ELOS
De YBSR is een kleinschalige, internationaal georiënteerde vmbo-school voor bbl, kbl , gl en mavo. In de onderbouw ontdek je waar je goed in bent. In de bovenbouw ga je aan de slag met het profiel Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn. YBSR is een vmbo-opleiding waarbij ondernemen centraal staat, zowel in de sector economie & ondernemen als in de sector zorg & welzijn. Binnen deze sectoren wordt je opgeleid voor mbo niveau 2, 3 of 4.

YBSR werkt samen met het Rudolf Steiner College. Binnen YBSR bevindt zich een afdeling voor vrijeschoolonderwijs, Vrijeschool de Kaap. Meer informatie over deze afdeling vind je hier.

Ondernemerschap
Wie kiest voor ondernemerschap kiest voor lef, creativiteit, initiatief en het avontuur. Dat vraagt dus om de juiste mentaliteit, creativiteit, kunnen samenwerken, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen.

Internationaliseren
Beschik jij over de juiste mentaliteit? Dan ben je bij onze Young Business School aan het goede adres. Daar leer je als mavo, gl, kl en bl-leerling alles over de nationale- en internationale handel en wandel rond een onderneming. Je leert hoe je een ondernemingsplan opzet, hoe bankzaken werken, je krijgt Spaans en lessen Wereldoriëntatie. Daarbij word je gecoacht door mensen uit het bedrijfsleven. Onze Business School is een echt Rotterdamse school. De Rijnhaven grenst aan onze locatie. Op Katendrecht, rondom de school, vind je een wereld aan mogelijkheden.

Onderbouw
Je zit niet de hele dag met je neus in de boeken, want leren doe je immers ook vanuit een levensechte omgeving. Zo ga je bij Mens & Natuur in een ‘salon’ aan de slag met haarverzorging of met een manicurebehandeling. Kookles krijg je in een professionele keuken. In het leergebied Media & Communicatie werk je aan presentatietechnieken en aan je zelfvertrouwen. Heb je moeite met huiswerk? In de lessen Studievaardigheden word je door je mentor begeleid bij het plannen en maken van je huiswerk. Tijd en gelegenheid genoeg om je talenten te ontdekken en te ervaren waar je goed in bent.
in de onderbouw krijg je ook een brede beroepenoriëntatie aangeboden in de vorm van workshops, bliksemstage en andere activiteiten. je ontdekt op deze manier waar je interesses liggen en welke talenten je hebt.

Bovenbouw
In de bovenbouw ontwikkel je je verder. Je hebt dan een keuze gemaakt voor de sector Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn. In de afdeling E&O leer je bijvoorbeeld waarom een businessplan zo belangrijk is, werk je met een professioneel kassasysteem, voer je verkoopgesprekken in ons winkeltje, regel je de boekhouding, ontvang je gasten bij de balie en koop je in voor een verkoopactie. Je richt bovendien een aantrekkelijke etalage in en verbetert je presentatietechnieken. Daarnaast draai je mee met ondernemende projecten, zoals een sollicitatietraining bij Deloitte en het JINC project 'Ondernemen doe je zo.'

Bij Zorg & Welzijn krijg je les in een levensechte omgeving. Zo leer je koken voor grote gezelschappen, verzorg je een lunch voor het kinderdagverblijf, kun je na verloop van tijd met de juiste tiltechniek iemand overeind helpen en hou je mensen die zorg nodig hebben een ochtend aangenaam bezig met diverse activiteiten. Daarnaast maak je kennis met schoonheidsbehandeling, massage-, manicure- en kapperstechnieken. Er komt regelmatig een gastdocent op bezoek en je neemt een kijkje bij diverse zorg- en welzijnsinstellingen.
Ook in de bovenbouw van de mavo-afdeling zijn variatie en levensecht leren belangrijk. Zo volg je een internationaal gericht programma: Rotterdam & de Wereld.

ELOS (Europa als Leeromgeving op School)
Niet alleen jij ontwikkelt je; ook de samenleving is volop in beweging. Doordat de wereld steeds meer digitaal wordt, vervagen de grenzen en wordt onze omgeving steeds internationaler. Het is dan ook belangrijk om meer te weten te komen over – en contact te hebben met de landen om ons heen, met de veelheid aan culturen en met de talen die gesproken worden.
Door ons nieuwe onderwijsprogramma Elos te volgen. en daardoor je horizon internationaal te verbreden, maak je meer kans op de internationale arbeidsmarkt.
Een aantal modules woerden aangeboden in één of meer vreemde talen. Je werkt samen met leerlingen die studeren op buitenlandse partnerscholen en je neemt deel aan diverse activiteiten op school of daar buiten.
kortom, je oriënteert je op de Europese -en op de wereldmarkt

Wereldtalen
Op de YBSR is er veel aandacht voor de wereldtalen Engels en Spaans, internationale oriëntatie tijdens de lessen en internationale contacten. Denk hierbij aan het vak Wereldoriëntatie, een taaldorp op school, een buitenlandse reis en contact met leerlingen van een partnerschool in het buitenland. Op deze manier maak jij intensief kennis met de wereld buiten Nederland, leer je verder kijken dan je neus lang is en behaal je bij de YBSR niet alleen je vmbo/mavo-diploma, maar ook het ELOS certificaat.

Belangrijk nieuws
Donderdag 13 december Kerstfeest!